Adunăm 8 idei pentru un  Crăciun 2021 cat mai ecologic si sustenabil.

Suntem la câteva săptămâni distanță de Crăciunul 2021 și totuși ne gândim deja cum să împodobim casa pentru sărbători, cum să împodobim bradul, la cele mai frumoase cadouri de Crăciun pentru cei dragi. Mai mult decât atât, căutăm deja cele mai frumoase melodii de Crăciun pe care să le ascultăm cu toții când împodobim bradul. De asemenea, ne gândim cu ce să ne îmbrăcăm la masa de Crăciun și la petrecerea dintre ani. Da, poate putem organiza o petrecere de Crăciun anul acesta.

Crăciunul este după colț și pregătirile sunt în plină desfășurare pentru zilele speciale dar, deși este cea mai frumoasă perioadă a anului, nu este cea mai ecologică.

Sezonul sărbătorilor este, în mod tradițional, o perioadă de consum maxim, când cumpărăm multe cadouri și mâncare pentru a-i impresiona pe toți ai noștri. Dar cu puțină chibzuință, putem avea un Crăciun ecologic, fără a afecta cu ceva magia Sărbătorilor.

De la bradul pe care îl cumperi până la mâncarea preparată, totul – indiferent cât de mare sau mic – poate face o diferență importantă.

 

Materiale reciclabile

În acest sezon pariem pe verde: împachetăm cadourile cu materiale textile în loc de hârtie și cumpărăm decorațiuni prietenoase cu mediul ori ori de câte ori putem. Produsele sustenabile de Crăciun sunt în fruntea căutărilor în acest an (căutările Google pentru ,,sustainable Christmas’’ – ,,Crăciun sustenabil’’ –  au crescut cu 117% în ultimii ani) și o modalitate ușoară de a face acest lucru este de a-ți schimbă modul tradițional de împachetare. Rămâi în tendințe în timp ce protejezi mediul înconjurător, renunțând la hârtie și folosind pungi de cadou din pânză (iată câteva dintre opțiunile noastre preferate pe care le poți cumpăra online).

Decorațiuni ieftine

Anul acesta nu vom cheltui bani mulți pe piese noi de decor, mai degrabă vom reutiliza piesele existente și le vom combina cu decorațiuni de Crăciun DIY (do it yourself – fă singur) ieftine, astfel încât să avem mai mult buget pentru o masă bogată de sărbători și pntru cheltuielile de călătorie pentru a ne revedea familiile pe care ne-a fost dor să le vedem în timpul pandemiei.

Nu uita de bradul de Crăciun: dacă cumperi un brad de Crăciun din plastic, asigură-te că îl vei reutiliza pentru cel puțin 10 ani, altfel ar fi mai bine să cumperi un brad natural crescut exclusiv pentru acest scop într-o pepinieră. Achiziționarea unui brad în ghiveci este de asemenea o soluție bună, deoarece se poate reutiliza în fiecare an.

Îmbracă-te pentru sezonul petrecerilor

Alege varianta sustenabilă și încearcă să folosești haine pe care le deții deja în garderobă. Dacă într-adevăr nu găsești nimic de îmbrăcat, caută în magazinul on-line noua ta ținută pentru petrecerea de Crăciun.

Spune NU risipei alimentare

,,Pentru că este sezonul când trebuie să mâncăm, să bem și să ne bucurăm” și pentru mulți dintre noi, asta înseamnă să cumpărăm suficientă mâncare cât pentru a hrăni o mică armată. Și deși nu este nimic în neregulă cu asta, de multe ori mă trezesc uitându-mă la masa de Sărbători care se revarsă cu mâncare și mă întreb – când o să mâncăm vreodată toate astea!? Și adevărul e că familia mea și cu mine rar (dacă vreodată) reușim să mâncăm totul. Și conform datelor statistice oferite de FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite), nu suntem singurii…

Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global. Pandemia a accentuat fenomenul, din cauza panicii, prin cumpărarea de provizii exagerate, care, în scurt timp s-au transformat în deșeuri alimentare.

Fii prezent

Se depune mult efort în pregătirea pentru Crăciun, totuși, de cele mai multe ori, ziua în sine se simte ca și cum a trecut într-o clipă. Deși nimeni nu are superputerea de a încetini ritmul în care trece timpul, poți depune conștient un efort pentru a fi mai prezent în timpul pregătirilor festive înainte de ziua de Crăciun și pe 25. Renunta la telefon pentru un timp pentru a te conecta cu prietenii și familia.

Anul trecut nu am avut o altă opțiune decât să petrecem Sărbătorile acasă și, deși cu siguranță ne-am fi dorit să fi fost circumstanțe diferite, a fost totuși o schimbare frumoasă de ritm față de vacanțele nebunești cu care eram obișnuiți. Anul acesta vom sări peste petrecerile de Sărbători la care nu prea ne dorim să mergem și vom petrece mai mult timp de calitate împreună, acasă.

Spune NU perfecțiunii

Filmele de Crăciun și mai ales postările festive și colorate de pe Instagram, în tematica Sarbatorilor creează standarde înalte pentru noi ceilalți. Cu excepția cazului în care ești un elf al Moșului, este destul de dificil să obții un Crăciun perfect fără a investi mult timp și buget. În timp ce mulți ne dorim să creăm un Crăciun memorabil, este important să nu uităm că amintirile vin adesea din timpul petrecut împreună, nu din cina perfectă de Crăciun, nu ne amintim bradul sau casa împodobită.

Filmele clasice de Crăciun

Anul trecut, pandemia a schimbat modul în care eram obișnuiți să sărbătorim Crăciunul, dar ne-a reamintit una dintre clasicele tradiții de Sărbători: vizionarea filmelor de Crăciun împreună cu familia. Întrucât și anul acesta sărbătorim acasă, fără a avea unde să mergem, apelăm la filmele tradiționale cu care am crescut, precum ,,A Christmas Story’’( ,,O poveste de Crăciun’’) sau ,,Home Alone’’ ( ,,Singur acasă”). La urma urmei, nu este chiar Crăciun până când Kevin nu este uitat iar singur acasă.

                Asociat: Cele mai frumoase filme de Craciun

Împarte bunătate de Crăciun

Este ușor să fii învăluit de reclamele TV și de e-mailuri necruțătoare care creează o urgență de a cumpăra. Dar Crăciunul înseamnă mult mai mult decât cadouri. Acasă, este vorba de a crea amintiri semnificative alături de cei dragi, amintiri care vor fi rememorate mai mult și mai des decât niște cadouri materiale. Este, de asemenea, o oportunitate de a răspândi bunăvoință și bucurie de Sărbători în alte moduri. Poate plătind masa de Crăciun a unei persoane fără adăpost.

Gânduri finale

Crăciunul este o sărbătoare așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari. După un 2020 dificil, crearea unui spațiu vesel și înălțător, în care să simți căldura și uniunea într-un mediu confortabil și plin de căldură, cu tradiții, în familie, este ceea ce avem cu toții nevoie în acest an.

Crăciunul 2021 va inspira sentimente de speranță și fericire mai mult ca niciodată.

Dacă ai găsit utile aceste 8 idei pentru un Crăciun mai sustenabil, asigură-te că le salvezi pentru viitor.

Etichetează-mă la @marajovintage dacă măcar o parte din Crăciunul tău mai prietenos cu mediul a fost inspirat de această listă.

 

Distribuie cu dragoste

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
Nevoie de ajutor?
Nevoie de ajutor? Scrieti aici un mesaj!