„𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝔀𝓲𝓵𝓵 𝓬𝓱𝓪𝓷𝓰𝓮 𝓲𝓷 𝓽𝓱𝓮 𝓯𝓪𝓼𝓱𝓲𝓸𝓷 𝓲𝓷𝓭𝓾𝓼𝓽𝓻𝔂 𝓾𝓷𝓵𝓮𝓼𝓼 𝔀𝓮 𝓬𝓱𝓪𝓷𝓰𝓮 𝓽𝓱𝓮 𝔀𝓪𝔂 𝓲𝓷 𝔀𝓱𝓲𝓬𝓱 𝔀𝓮 𝓬𝓸𝓷𝓼𝓾𝓶𝓮.”

Astăzi vorbim despre Slow Fashion într-o viață alertă.

Știai că industria Fashion produce de cinci ori mai mult CO2 decât întreaga industrie a aviației? 

Incredibil, nu-i așa? Este de-a dreptul halucinant ce implicații sunt în spatele ușilor închise, pardon, a fabricilor care lucrează neobosit pentru o industrie neobosită, alimentată de consumatori avizi.

Pentru noi, stilul este, fără doar și poate, un mod prin care ne exprimăm personalitatea și ne prezentăm pe noi înșine în fața celorlalte persoane. Este o alegere pe care o faci în mod conștient, dependentă de emoțiile pe care le poți experimenta la un moment dat. 

Dar, în același timp, tot stilul este și cel care ne dictează, nevoia de a avea mai mult.

În ultimii douăzeci de ani, întreaga industrie a modei a cunoscut o scindare, o separare a principiilor după care se ghidează și, involuntar, s-au format doua curente la fel de actuale: slow fashion și fast fashion.

Două concepte ce gravitează în jurul modei, al creațiilor vestimentare, însă cu principii total diferite. Unul tinde către consumerism, iar celălalt este un simbol al sustenabilității.

Repede și ieftin nu poate fi niciodată mai bun!

Fast fashion este acel curent al modei orientat către consum, către colecții tot mai multe, mai diverse și cu un consum tot mai mare de resurse. Cam ceea ce vedem în mod obișnuit prin mall, prin magazinele de masa, magazinele obișnuite care se adresează unui public larg. Cumva, aceasta este moda oamenilor prea ocupați să se oprească din tumultul vieții de zi cu zi, ca sa respire o gura de aer proaspăt. 

De cealalta parte se afla curentul Slow fashion într-o viață alertă, sinonim cu moda responsabilă, cu sustenabilitatea și principiile sănătoase de viață.  

De partea aceasta se afla și hainele preloved, hainele vintage și magazinele second hand. 

Aici este și Marajovintage.

Când mă gândesc că acum ceva vreme eram și eu prinsă în vârtejul acesta al modei care curge pur și simplu, și se schimbă pe nevăzute, simt golul din stomac cum se formează. 

Mă gândesc la câte zeci de piese rare, bijuterii vintage impecabile, am ratat în toată perioada în care nici nu am vrut să aud de magazine second hand. În fine…promit solemn să nu mai ratez nici una de aici înainte! 

Revenind la slow fashion, sau moda lentă, mă străduiesc să-i scot în evidență toate atuurile, dar cred că, în realitate, slow fashion ești tu și eu și fiecare dintre noi cei care iubim să purtam o haina preloved. Noi, toti cei care înțelegem că o haină care are un trecut, poate avea și un viitor – chiar strălucit aș spune eu.

Și pentru că tot mai multe persoane aleg să trăiască astfel, să se bucure de viață și să savureze fiecare clipă, avantajele curentului Slow sunt deja vizibile:

  • ritmul alert al cumpărăturilor s-a domolit, iar oamenii încep să vadă dincolo de haina pe care o îmbracă;
  • tendința către alegerea unui stil de viata sănătos a crescut;
  • facem alegeri conștiente, care să ne împlinească și să ne mulțumească interior; 
  • a luat naștere un curent mai degrabă atemporal decât “la modă”;
  • balanța înclină mai mult înspre calitate, în locul cantității;
  • facem alegeri intenționate, care să aibă un scop determinat;
  • ciclul de viață al unei piese vestimentare nu mai este întrerupt brusc;
  • este un stil sustenabil, unde hainele nu sunt doar simple produse consumabile;
  • este un curent etic, bazat pe principii sănătoase ce au în vedere materialele utilizate, protectia mediului, forța de muncă, etc.

 

Ce spui? Așa-i că simți puțină mândrie și colțul gurii se ridică așa, un pic, în semn de mulțumire, când știi că ai și tu partea ta de contribuție?

Eu am început să înțeleg noțiunea de second-hand și să iubesc hainele vintage și preloved, abia după ce am început să mă documentez despre slow fashion. Abia atunci parcă am văzut imaginea de ansamblu, și cât de ușor am pus o etichetă greșită unui curent fenomenal.

Deși obișnuiam să port din hainele mamei sau să împrumut haine de la prietene, n-am asociat niciodată gestul acesta noțiunii de second hand.  Era natural să port o haină de-a altcuiva, care să-mi placă și să mă avantajeze…însă fără să plătesc pentru ea. 

Cred că aici aveam o problemă. Nu aș fi plătit pentru o haină preloved. 

Pentru mine, a fost nevoie să caut și să înțeleg cum funcționează o industrie. Pe tine sper să te ajute cele scrise aici si aici și să te bucuri de fiecare haină vintage sau preloved, căreia îi oferi șansa să fie purtată pentru încă un timp.

Tu ce părere ai despre slow fashion? Simți că rezonează cu valorile tale? 

Mi-ar plăcea să îti citesc părerea mai jos în comentarii sau pe pagina de Instagram / Facebook

 

Distribuie cu dragoste

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Deschide chat
Nevoie de ajutor?
Nevoie de ajutor? Scrieti aici un mesaj!